Types van commerciële brandalarmsystemen

Brandpreventie en veiligheid is een essentieel onderdeel van de bescherming van de dingen waar u om geeft, of het nu om uw huis of bedrijf gaat. Commerciële bedrijven zijn verplicht om ten minste één commercieel brandalarm te hebben. Weet u niet zeker wat uw mogelijkheden zijn of wat een commercieel brandalarm is? Als u onderzoek doet, zoek dan niet verder. Hier vindt u meer informatie over de basistypes van commerciële brandmeldinstallaties.

Twee basiscategorieën
Alle commerciële brandalarmen vallen in twee basiscategorieën: automatisch of handmatig. Automatische brandalarmen gaan af wanneer ze een bepaalde mate van rook of hitte detecteren. Ze geven een luid, akoestisch signaal en een visueel signaal om de mensen in het gebouw te waarschuwen. Handmatige brandmelders hebben een hendel die fysiek door een bewoner moet worden bediend om het brandalarm af te laten gaan. Bij het overwegen van soorten commerciële brand alarmsystemen is het nuttig om deze categorieën te kennen.

Soorten commerciële alarmen
Naast de twee bovenstaande categorieën zijn er drie verschillende soorten brandalarmsystemen: conventionele, adresseerbare en hybride.
Conventionele brandmelders bestaan uit meerdere secties, of “zones”, in een gebouw met één centraal bedieningspaneel. Brandalarmen worden in elke genummerde zone ingesteld en kunnen afzonderlijk worden bewaakt. Elk detectieapparaat wordt afzonderlijk aangesloten op het hoofdbedieningspaneel. Dit type systeem is het meest geschikt voor kleinere kantoren of detailhandelszaken, omdat ze ideaal zijn voor geïndividualiseerde ruimten. Ze zijn ook betaalbaarder, vooral omdat ze vrij eenvoudig te installeren zijn.

Adresseerbare brandmelders, of “intelligente systemen” zoals ze vaak worden genoemd, zijn ideaal voor grote commerciële gebouwen. Ze kunnen op verschillende manieren worden aangepast en kunnen zowel automatische als handmatige alarmen bevatten. Een voordeel van dit type commercieel brandalarmsysteem is dat elk apparaat een unieke identificatie of “adres” heeft, waardoor hulpverleners de brand snel kunnen lokaliseren. Een ander groot voordeel is de complexe programmering die kan worden gedaan. Zo kunnen bijvoorbeeld ontruimingen zorgvuldig worden gepland, afhankelijk van welke detector wordt geactiveerd met de zogenaamde “oorzaak en gevolg”-programmering. Dit kan de timing van andere alarmen in verschillende delen van het gebouw regelen, zodat evacuaties veiliger en efficiënter kunnen worden uitgevoerd.
Adresseerbare brandalarmen zijn duurder, maar kunnen uiteindelijk voordeliger zijn. Alle apparaten in dit type commercieel brandalarmsysteem zijn met één draad in een lus verbonden met het hoofdbedieningspaneel, waardoor het gemakkelijk is om later extra apparaten toe te voegen. De mogelijkheid tot complexe programmering kan ook dure activiteiten voorkomen.

Tot slot zijn er hybride brandalarmsystemen. Sommige bedrijven hebben de kenmerken van zowel conventionele als adresseerbare brandalarmsystemen nodig. In die gevallen maakt een hybride systeem dit mogelijk.

Een systeem kiezen
Als u nog steeds niet zeker weet welk type commercieel brandalarmsysteem geschikt is voor uw bedrijf, zijn er veel professionals beschikbaar om uw specifieke behoeften te helpen identificeren. Brandveiligheid is cruciaal en u moet uw best doen om het brandrisico in te schatten en de wetgeving van de overheid te volgen.